Alanya

Turkiet besöktes 2008 av ~400 000 svenskar vilket då var tredje största semester-resmålet för svenska turister. Inom en snar framtid blir det Sveriges största turistland då tillströmningen bara fortsätter öka. På plats i landet är det i första hand Alanya som lockar besökarna med sina +300 soldagar, fantastiska stränder längs ett klarblått medelhav samt en otrolig historia.

Alanya är en gammal stad med mycket historiska sevärdheter men även en modern turistort med all den bekvämlighet och aktivitets-möjlighet det medför. Vi har här sammanställt en del av dom saker vi tycker man ej ska missa när man är här på plats.

Turkiska Köket:
Turkiet har det tredje bästa köket i världen med exempel som aubergine- och andra grönsaksrätter, kebab, fisk, bulgur, gott om kryddor, färska exotiska frukter samt bakverk som baklava med turkisk glass som ger smaklökarna en fantastisk upplevelse. De färska råvarorna gör hemlagat lekande lätt, men önskas restaurang är utbudet gott.

Shopping:
Alanya är ett shoppingparadis och har man bara munlädret för det så kan man göra riktiga fynd i Bazarområdena. På menyn finns exempelvis smycken i guld eller silver, souvenirer, vattenpipor, mattor, samt kanske framförallt kläder. När det gäller just klädesplagg så är plagiat av dyra märkeskläder en väldigt populärt vara. Söker man originalmärken eller inhemska varor så gör man troligen bättre i att besöka riktiga butiker. Det finns framförallt tre köpcentrum som är värda ett besök.

KIPA: Gigantisk matvarubutik med mindre elektronikavdelning (påminner om ICA MAXI/COOP EXTRA).

ALANYUM: 3-våningar hög galleria som är den största av sitt slag i Alanya med mängder av butiker. Här finns allt från matvaror, elektronik, restauranger, café och kläder till böcker, leksaker, apoteksvaror, spelhall samt biograf.

METRO: En grossistbutik som tidigare enbart var tillgänglig för återförsäljare. Numer kan du som privatperson även handla här och priserna är väldigt bra men räkna med stora förpackningar. Har lite blandat utbud med mycket matvaror men även inventarier och annat smått & gott.

Aktiviteter:
Sol & bad är självklart men i Alanya finns även para-sailing, fors-ränning, vattenskoter och dykning/snorkling. Tillhör man släktet ”landkrabba” så finns bland annat bowling samt go-kart att tillgå och är man inte rädd för lite ”skit under naglarna” så kan man åka på jeep-safari. Missa för allt i världen inte Turkiska ångbadet känt som Hamam.

Nattliv:
I Alanya råder ingen brist på utbud av nattklubbar och barer. Hela hamnområdet är på kvällstid dedikerat åt disco/uteliv. Det finns allt från mindre krypin med trubadurer till discotek-byggnader i fyra plan med eget tema på varje våning. Stängningsdags runt klockan två på natten men är man fortfarande inte nöjd så utgår då bussar direkt till diskotek Auditorium som rymmer 4000 personer och kör på hela natten lång.

Dim-Floden (Dim Cay):
Lite utanför Alanya, där Taurusbergens snötäckta toppar mynnar ut i det klara, svala vattnet i dim-floden är tempot behagligt lugnt. Restaurangerna lockar såväl turister som turkar med sina spartanska men mysiga bordsserveringar som delvis är placerade i vattnet. Passa på att smaka den nyfångade forellen som kommer direkt ifrån floden.

Dim-Grottan:
En av världens djupaste droppstensgrottor som under miljontals år formats fram av surt regn och smält snö. Grottan är totalt 360 meter lång och har utsmyckats med passande belysning som förhöjer den stämningsfulla atmosfären. Vid slutet av denna enorma grotta så möts man av något så oväntat som en mindre underjordisk sjö.

Borgen:
Det är värt ett avstick ifrån sol & bad för att besöka slottet i Alanya. Denna magnifika borg från 1200-talet ligger på nära 300 meters höjd och omges av kilometerlånga murar som slingrar sig uppför berget. Utsikten är helt magisk med den livfulla staden nedanför i kontrast med det lugna turkosa Medelhavet. De tre kilometrarna upp till toppen är en promenad-utmaning men givetvis går det även att ta taxi eller lokalbuss.

Röda Tornet (Kızıl Kule):
Färdigställt omkring år 1226 på uppdrag av Sultan Aladdin Keykubat med syfte att avskräcka och försvara från angrepp via sjövägen. Dess betydelse blev ännu viktigare när man två år senare kompletterade med det nutida enda kvarvarande skeppsvarvet från den seldjukiska eran. Idag kvarstår det välbevarade tornet som monument för Alanya och i form av museum med tidsenliga samlingar att betrakta.

Damlatas-Grottan:
Detta bergrum som funnits i mer än 15 000 år består av en otroligt praktfull och fascinerande miljö. Temperaturen i berghålan ligger konstant på 24 grader med en luftfuktighet är på hela 90%. Damlatas är en väldigt speciell upplevelse och lockar årligen många personer med astma då grottan i Alanya sägs lindra deras besvär avsevärt.

Film - Alanya
Fakta om Alanya

Valuta: Turkisk Lira (TL)
Lokal tid: UTC+2 (Om klockan är 12 i Sverige, är klockan 13 i Turkiet)
Landsnummer: 0090 (+90)
Dricksvatten: Flaskvatten Rekommenderas
El: 220 V AC, 50Hz (som i Sverige, adapter behövs ej)
Invånare: 99 000 - 300 000 (säsongsberoende)

Vaccination: Rekommenderas framförallt för Hepatit A men även Hepatit B.

Högtider: Den muslimske fastemånaden Ramadan/Ramazan påbörjas runt 28 Juni 2014 och ett fåtal del butiker i Alanya håller stängt och tempot är lite lägre än vanligt. Den muslimske högtidsfesten Eid Al-Adha/Kurban Bayramı infaller omkring 4 Oktober 2014 och under dessa tre dagar är fler butiker i Alanya stängda.

Visum: Svenska, Danska och Finska medborgare behöver ej visum om vistelsen i Turkiet är max 90 dagar under en 180 dagars period. Norska medborgare krävs däremot på godkänt visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter aktuellt datum för hemresa samt att ingen sida i passet är skadad. Pass med foto krävs även för spädbarn.

Stränder: Kleopatra (2km grovkornig sand med brant sluttning mot djupt vatten), Keykubat/Östra (17km långgrund finkornig strand med en del steniga partier).

Klimat: Första riktiga värmen kommer oftast i April/Maj när kvällarna fortfarande är svala och det även kan förekomma en och annan regnskur. Från mitten av Maj är vädret som en härlig svensk sommar och sedan ökar värmen och du ser sällan något annat än klarblå himmel och sol fram till slutet av September/Oktober.

Facebook