Mahmutlar

Mahmutlar, en idyllisk småstad lokaliserad ~15 kilometer utanför Alanya med likvärdigt utbud men i ett betydligt lugnare tempo. Här finns sol och badmöjligheter vid den kilometerlånga stranden, shopping i överflöd, utsökta restauranger, utflykter samt ett populärt nattliv men du slipper ”storstads-stressen” och de påstridiga försäljarna.

Faktum är att i vissa fall ligger Mahmutlar i framkant som infrastruktur med moderna kloak-system och el/tele/kabelsystem som grävts ner i marken (färre strömavbrott). Guvernören är väldigt mån om turisterna och vill att Mahmutlar ska vara en fristad för stressade storstadsbor och satsar därför mycket på den fina strandpromenaden, den underbara stranden med sandbotten samt fler anlagda parker i stadsstrukturen.

Historiemässigt når man kanske inte till samma höjd men människor har huserat här i tusentals år och det finns en del intressanta kvarlämningar att beskåda. Vi har även sammanställt några saker man bör passa på att uppleva när man besöker Mahmutlar.

Turkiska Köket:
Med tredje bästa köket i världen finns gott om fantastiska maträtter att välja på hos de lokala serveringarna. Nationalrätten kebab finns i olika varianter och med havet så tätt inpå är givetvis även fisken populär. Föredrar man hemlagat så gör utbudet av de riktigt färska råvarorna att alla kan känna sig som en äkta mästerkock i köket.

Shopping:
Mahmutlar är fullt av butiker som säljer allt från guldsmycken/silversmycken, mattor, vattenpipor, souvenirer, till de populära plagiaten av märkeskläder. Matvaror handlas antingen i små markets som finns vid gatuhörnen eller på stormarknader som A101, Genpa eller Migros (blir såklart billigare). Sen får man inte missa veckor-bazarerna där man frossar i purfärskt frukt & grönt men även fyndar överblivna kläder och annat.

Aktiviteter:
Sol/bad och vilda aktiviteter (som para-sailing, jeep-safari, vattenskoter eller go-cart) finns det gott om. Är man istället ute efter upplevelser för kropp och själ så kanske man föredrar dykning/snorkling, hamam (turkisk ångbad/spa) eller rentav vandring i de mäktiga Taurusbergens skogar med den friska och svala luften (sommartid). Är du däremot här under vintern så kan man t.o.m åka skidor/pulka vid bergstopparna.

Nattliv:
Även om Mahmutlar inte kan stoltsera med lika mycket nattklubbar som Alanya så råder ingen brist på nattliv. Det finns naturligtvis restauranger som har kvällsöppet men det som lockar mest är nog de karaoke-barer, krogar med livemusik eller mer traditionella pubarna som finns runtom i staden. Söker man aktivare partyliv/dans besöker man det omtalade Klas Disko eller det nyare SunStar Beach Hotel Disko. Stängningsdags runt två på natten men är man inte nöjd så fortsätter man till diskotek Auditorium som rymmer 4000 personer och kör på till solen går upp igen.

Dim-Floden (Dim Çayı):
Lite utanför Mahmutlar hittar man vägen upp mot Dim-floden där Taurusbergens smälta snö och regn bildar detta klara, svala vatten. Här har man anlagt restaurangerna precis intill floden där du faktiskt kan få sitta vid bordsserveringar som placerats mitt i floden. Varför inte avnjuta en nyfångad forell från floden, himmelskt gott.

Dim-Grottan:
Ett annan avstickare vid samma avfart som är värt ett besök är Dim-grottan. Denna droppstensgrotta är totalt 360 meter lång och därmed en av världens största. Luftfuktigheten i grottan är över 80% och det kan kännas lite tungt att bestiga de anlagda trapporna men det är värt ansträngningen då det är en mäktig upplevelse. På vägen upp/ned till grottan får man även fantastiska utsikter över området.

Leatres-Leatri:
En bit upp i de mäktiga Taurus-bergen hittar man resterna av denna antika stad med dateringar så långt tillbaka som antika rom (44 f.Kr. – 476 e.Kr.) och Byzantiska perioden (330 e.Kr. – 1453 e.Kr.). Enligt de dokument man lyckats finna om staden så ska den ha grundats av Cladius från det Romerska riket. Här finns kvarlämningar från kyrkor, badinrättningar, cisterner för vatten samt ett flertal tempel men tyvärr är det mesta i dåligt skick. Det kan vara svårt att tolka exakt vad du ser men bara känslan av att vistas på en plats som sträcker sig så långt tillbaka i historien är speciell.

Naula:
Här finns ruiner som är daterade till den Byzantinska perioden i form av teatrar, tempel, bad-inrättningar, grottor (där vilda djur hölls instängda för olika ändamål) samt fontäner som speglar den tid då Romerska riket härskade i denna del av världen. Enligt äldre historiska källor är Naula porten till Leatres-Leatri och man kan utröna rester av stadens skyddsmurar samt av kristna kyrkor som ser ut att ha varit ganska stora med en del målningar på väggarna.

Film - Mahmutlar
Fakta om Mahmutlar

Valuta: Turkisk Lira (TL)
Lokal tid: UTC+2 (Om klockan är 12 i Sverige, är klockan 13 i Turkiet)
Landsnummer: 0090 (+90)
Dricksvatten: Flaskvatten Rekommenderas
El: 220 V AC, 50Hz (som i Sverige, adapter behövs ej)
Invånare: 20 000 - 80 000 (säsongsberoende)

Vaccination: Rekommenderas framförallt för Hepatit A men även Hepatit B.

Högtider: Den muslimske fastemånaden Ramadan/Ramazan påbörjas runt 28 Juni 2014 och ett fåtal del butiker i Mahmutlar håller stängt och tempot är lite lägre än vanligt. Den muslimske högtidsfesten Eid Al-Adha/Kurban Bayramı infaller omkring 4 Oktober 2014 och under dessa tre dagar är fler butiker i Mahmutlar stängda.

Visum: Svenska, Danska och Finska medborgare behöver ej visum om vistelsen i Turkiet är max 90 dagar under en 180 dagars period. Norska medborgare krävs däremot på godkänt visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter aktuellt datum för hemresa samt att ingen sida i passet är skadad. Pass med foto krävs även för spädbarn.

Stränder: Mahmutlar (5km långgrund finkornig strand med en del steniga partier).

Klimat: Första riktiga värmen kommer oftast i April/Maj när kvällarna fortfarande är svala och det även kan förekomma en och annan regnskur. Från mitten av Maj är vädret som en härlig svensk sommar och sedan ökar värmen och du ser sällan något annat än klarblå himmel och sol fram till slutet av September/Oktober.

Facebook